Lidio Dominguez gikk bort 6. juli i Asunción, Paraguay, 76 år gammel.
Lidio kom som ung teologistudent til Buenos Aires da de militære tok makten i Argentina. Han var vitne til diktaturets overgrep og ble del av en generasjon latinamerikanske katolikker som beveget kirken til å bli den kanskje viktigste arena for frigjøring. Som kontaktperson for «Che»Guevara, rådgiver under Det andre Vatikankonsil i Roma (1962-65) og bispekonferansen i Medellín (1968), var Lidio en betydelig kraft for oppbyggingen av frigjøringsteologien. Den gjorde kirken til en av de modigste stemmene for sosial rettferdighet.
Diktaturene svarte med å fengsle og likvidere biskoper, prester, nonner og lekfolk. Diakonen Lidio var sentral i den viktigste motstandsbevegelsen mot Stroessner-diktaturet i Paraguay, Las Ligas Agrarias Cristianas. Han ble utsatt for de groveste former for tortur.
Da Lidio i 1972 ble landsforvist fra Paraguay, sluttet han seg til Argentinas største motstandsbevegelse, Montoneros-geriljaen. Nytt militærkupp gjorde at nygifte Lidio og hans gravide kone Lydia måtte flykte. De kom til et land de knapt hadde hørt om – Norge.
Den universitetsutdannede Lidio gikk arbeidsløs på Hønefoss. Samtidig bidro han til at Perez Esquivel i 1980 fikk Nobels fredspris. Han samordnet hemmelige aktiviteter på europeisk nivå for den argentinske geriljabevegelsen, og han var rådgiver i Vatikanet for pave Johannes Paul II. Men jobb fikk han ikke, før han en dag skiftet navn til norske Nils Myrland. Fra da av kunne Lidio bruke sine erfaringer fra nød og tortur i Latin-Amerika innen norsk psykiatri. Og som leder for SV på Ringerike kjempet han i kommunestyret for de svakeste.
I 2008 ble han engasjert av den nyvalgte presidenten i Paraguay Fernando Lugo som rådgiver og reiste glad tilbake til Paraguay. Verken i tortur eller motgang mistet Lidio noen gang troen på mennesket, på kirken, på Jesus eller på sosialismen
Våre tanker går særlig til Lidios store kjærlighet kona Lydia og deres barn Lourdes, Annahí og Arild.
Erik Solheim
Ole Jakob Løland
Trykket i Aftenposten 20. august.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar